laupäev, 3. september 2011

Ameerika õunapirukas.

Tainas:
5,5dl nisujahu
1 sl suhkrut
1 tl soola
200 g külma võid
4 sl külma vett

Täidis:
1 kg hapukamat sorti õuna
3 sl nisujahu
1dl suhkrut
0.25 tl jahvatatud vürtspipart
0.25 tl riivitud muskaatpähklit
0.5 tl jahvatatud kaneeli
1 tl vanillisuhkrut
2 sl konjakit või brändit

Määrimiseks:
1 lahtiklopitud muna

Valmista esmalt tainas. Sega köögikombainis jahu, sool ja suhkur, siis lisa külm või ning töötle köögikombainiga peeneks ühtlaseks puruks. Lisa u 4 sl külma vett ning sega veel korra. (Väldi taina ületöötlemist köögikombainis, sest siis saad kõva pirukataina!) Võta tainas köögikombainist välja ning sõtku ühtlaseks palliks. Jaota kaheks, suru mõlemad tainaportsud lamedaks kettaks ning pane 30 minutiks külmkappi tahenema.
Samal ajal koori õunad, eemalda südamikud ning lõika õhukesteks ketasteks (või lihtsalt viiludeks).
Sega suures kausis jahu, suhkur, vürts, kaneel, vanillsuhkur ja muskaatpähkel. Lisa õunaviilud ja sega läbi, siis nirista peale brändi või konjak ja sega uuesti läbi.
Rulli tainakettad õhukeseks ja umbes 28 cm läbimõõduga. Aseta üks tainaketas 24 cm koogivormi põhja* ja servadele.
Lao õunaviilud keskele kuhja. Aseta peale teine tainaketas.
Suru servad tugevasti kinni, soovi korral kaunista pealmine tainakiht lehekeste vm tainast lõigatud kujunditega.
Pintselda pirukas pealt munaga ning küpseta 180-kraadises ahjus umbes 40 minutit, kuni õunad on pehmed ja pirukas pealt kuldne.
Lase enne serveerimist veidi jahtuda. Väga hea jäätisega.
Maitsev!
Retsept on võetud :http://nami-nami.ee/recipe.php?q=detail&pID=9528


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Delizie al Lemone ehk Sidruni maiused.

 Biskviit: 150g ( 3suurt) muna 90g suhkur 40g jahu 25g maisitärklist 25g mandlijahu 1/2 riivitud sidrunikoor 1/2 tl vaniljesuhkur näpuotsaga...