esmaspäev, 28. veebruar 2011

Pavlova.

6 munavalget
2,5dl suhkurt
4tl maisitärklist
1tl vanillit v paar tilka vanilliekstrakti
2tl valget veiniäädikat

Serveerimiseks:
200ml vahukoort
300g vanillikohupiima
mustikaid

Kuumuta ahi 160 kraadini. Vooderda ahjuplaat küpsetuspaberiga ja joonista paberile 23 cm rõngas. Klopi munad soolaga tugevaks vahuks. Lisa suhkur kolmes jaos ning vahusta kuni saad tugeva läikiva vahu. Puista peale maisitärklis, vanilli ja veiniäädikas sega ettevaatlikult läbi. Kalla munavalgevaht küpsetuspaberile joonistatud rõnga keskele ning silu pealt ja külgedelt ühtlaseks.
Pane ahju ning KOHE alanda ahju kuumust 140ºC. Küpseta 1 tund. Keera tuli kinni, jäta ahjuuks irvakile ning lase Pavloval ahjus jahtuda.
Kummuta Pavlova suurele siledapõhjalisele taldrikule (st keera pavlova ringi). Kata vahukoorega -kohupiimakreemiga ja kaunista mustikatega.


Dekoltee tort.

Tegin sefiiritordi. Rinnad said tehtud biskviidist ,mille surusin toidukilega vooderdatud magustoidukaussi sisuks on moos ja banaani- kohupiimatarretis.
Tort sai tehtud sugulase sünnipäevaks.

Beseed.

5 munavalget
2,5dl peenikest suhkurt
natuke sidrunihapet


Vahusta munavalgeid seni, kuni vaht on parajalt tugev, seejärel lisa pidevalt edasi vahustades osade kaupa suhkur, kuni vaht on tugev ja läikiv. Seejärel pritsi tordipritsi abil küpsetuspaberile küpsised ja küpseta ahjus 110 kraadi juures 1 tund. Kui teed kaks plaati korraga siis küpseta kuskil kaks tundi. Lase jahtuda avatud uksega ahjus. Enne küpsetuspaberilt eemaldamist lase beseedel täielikult jahtuda. Väga head.

"Rukkileib"


Põhi:
100 g võid
100 g tumedat šokolaadi (nt Kalevi Bitter)
2 muna
1,25 dl suhkrut
1,25 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit

Kreem:
300ml vahukoort
500g vaniljemaitselist kohupiima
1,5 dl riivleiba
2spl suhkrut
1tl kaneeli
3 želatiinilehte

Vahele: vaarikatoormoosi
Peale: 200 g tumedat šokolaadi, 2 spl võid.



Küpsetasin põhja. Selleks vahustasin munad suhkruga ja segasin hulka küpsetuspulbriga segatud jahu. Lõpuks lisasin väikeses potis madalal kuumusel sulatatud või ja šokolaadi (lasin segul eelnevalt veidi jahtuda). Küpsetasin 180-kraadises ahjus pool tundi. Küpsetamiseks kasutasin kandilist ahjuvormi. Jahutasin põhja, lõikasin selle pooleks ja määrisin vahele vaarikatoormoosi. Lõikasin tordipõhja ovaalseks.
Täidise jaoks vahustasin koore, lisasin kohupiima.
Kuumutasin mõni minut pannil riivleiba kaneeli ja 2spl suhkruga, jahutasin ja lisasin kohupiima-vahukoore segule. Lahustasin želatiini kuumas vees ja lisasin kreemile. Määrisin kreemi põhjale ja panin tordi paariks tunniks külma.
Glasuuri jaoks sulatasin potis või, lisasin šokolaadi ja segasin kuni šokolaad oli sulanud. Jahutasin segu, katsin tordi šokolaadiglasuuriga ning panin valmis tordi veel mõneks ajaks jahedasse seisma. Kaunistasin sulatatud valge šokolaadiga. Retsepti võtsin siit:http://koopatibiups.blogspot.com/search/label/Tordid  Kreemi tegin poolteist kogust.

Napoleoni kook.

500g valmis pärmi-lehttainast

Kreem:
5 munakollast
2dl suhkurt
1,5dl jahu
0,5spl tärklist
7,5dl kuuma piima
2tl vanillsuhkurt

Vahusta munakollased suhkruga. Sega hulka jahu-tärklisesegu ja vala suuremasse potti. Kuumuta teises potis piim peaaegu keemiseni (ära keema lase). Nirista tuline piim munavahu hulka. Kuumuta kreemi kuumaveevannis, pidevalt segades, kuni see muutub paksu hapukoore sarnaseks. Eemalda pliidilt, sega hulka vanillsuhkur ja jäta vähemalt pooleks tunniks jahtuma. Jaga tainas viieks osaks ning rulli need hästi õhukesteks plaatideks. Küpseta põhjad eraldi, igaüht 200 kraadi juures 5 minutit ehk helepruuni värvuseni. Pane alusele üks põhi, lõika ääred ära ja määri pealt paksult kreemiga. Jätka samamoodi , kuni lõpuni. Viimasele kihile määri ka kreemi  ja pudista peale ära lõigatud ääred. Vajuta puru õrnalt käega kinni.Lase koogil enne serveerimist ööpäev kapis seista.

laupäev, 19. veebruar 2011

Sefiiritort.

Põhi:
6 muna
11/2dl suhkurt
11/2dl nisujahu
1dl tärklist
11/2tl küpsetuspulbrit

Vahusta toasoojad munad suhkruga tugevaks vahuks. Sega kuivained ja lisa sõeludes tainale.Sega kiiresti ühtlaseks. Vala tainas 24-26 cm vormi ja küpseta175 kraadi juures 35-40 minutit alumisel siinil. Lõika jahtunud põhi kolmeks.

Täidis:
3 banaani
300g vanillikohupiima
õuna-pohlamoosi

Purusta kahvliga banannid ja sega kohupiimaga.
Kõige alumisele kihile pane õuna-pohlamoosi, järgmise kihi vahele pane kohupiima ja kõige pealt võib immutada natuke hapumahlaga(punasõstramahlaga). Kata kook kilega ja pane ööseks külmkappi.

Sefiir:
4 munavalget
3dl suhkurt
natuke sidrunihapet

Mikserda munavalged suhkruga korralikult segamini. Pane kauss suuremasse potti kus on vaikselt keev  vesi. Vahusta umbes 10-15 minutit, kuni pinnale jäävad teravad tipud, mis alla ei vaju. Tõsta kauss veest välja ja mikserda edasi, kuni vaht on jahtunud.
Kaunista tort sefiiriga.

teisipäev, 15. veebruar 2011

Tuunikalatort.

2,5 röstsaia

Kalatäidis:
2 tuunikalakonservi vees
400g hapukoort
3 keedumuna
sidrunipipart
soola

Kodujuustutäidis:
1karp kodujuustu
200g hapukoort
soola

Peale:
2dl majoneesi
2dl hapukoort

Nõruta tuunikalakonserv ja sega tükeldatud muna ja hapukoorega, maitsesta. Sega kodujuust hapukoorega , maitsesta. Lao kandikule 6 röstsaia viilu(et tort jääks ilusam võid neil ääred ära lõigata). Kata tuunikalatäidisega. Lao peale uus kiht saia ja kata kodujuustutäidisega. Lao peale kiht saia ja kata tuunikala täidisega Seejärel pane viimane kiht saia ning kata hapukoore- majoneesiga. Kaunista vastavalt oma maitsele. Lase võileivatordil üleöö külmas seista.
See retsept on võetud minu õe Anneliisi käest, kes  on meiele seda võileivatorti juba aastaid teind. Väga hea ja lihtne tort.

esmaspäev, 14. veebruar 2011

Täidetud pannkoogid.

1 pakk Vilma ülepannkoogijahu
150g sinki
100g juustu
pipart
majoneesi
hapukoort

Küpseta pannkoogid. Sega kokku tükeldatud sink ja riivitud juust majoneesi ja hapukoorega, maitsesta.
Pane segu pannkoogi vahele ja keera pannkook kokku. Küpseta täidetud pannkooke ahjus 200 kraadi juure 10-15 minutit.
Meie pere lemmikud!!!

Rongitort.

Poja sai 11 kuuseks :)
Kakao-rullbiskviit:
3 muna
1,5 dl suhkrut
0,5dl kartulitärklist
0,5dl nisujahu
2 sl kakaod
1 tl küpsetuspulbrit

Rullbiskviidi valmistamiseks vahusta munad suhkruga kohevaks vahuks ja sõelu juurde omavahel segatud kuivained. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga, kalla taigen ühtlaselt plaadile ja küpseta 225 kraadises ahjus 5-6 minutit. Aseta lauale teine küpsetuspaber, puista sinna veidi suhkrut ja kummuta biskviit sinna peale. Koori ettevaatlikult kasutatud küpsetuspaber pealt ära ja keera biskviit koos paberiga rulli, jäta jahtuma.
 
Täidis:
200g vanillikohupiima
2dl vahukoort
paar tl vanillikastmepulbrit
maasikatoormoosi

Vahusta vahukoor, lisa vahustatud koorele kohupiim ja vanillikastmepulber.Kata biskviit maasikatoormoosiga ja vahukoore-kohupiimaga. Keera rulli ja jäta biskviit seisma vähemalt tunniks.
Lõika valmis biskviit kaheks.Kaunista sulatatud šokolaadiga ja küpsistega.

Tarretise korvikesed.

Sefiiri tegemise aeg jäi korvikesi üle ja nii saigi tehtud vahukoore ja kohupiimatarretise korvikesi.

1 pk maasikatarretise pulbrit
400g vanillikohupiima
2tl Ekströmi vaniljekastme pulbrit
2 dl vahukoort
külmund mustsõstraid


Valmista tarretis pakendil oleva juhendi järgi(kasuta 3dl vedelikku) ja jäta toatemperatuurile jahtuma. . Kui tarretis on enam vähem jahtunud sega see tugevasti kloppides kohupiima hulka.Vahusta koor tugevamaks vahuks ja klopi siis kergelt kohupiima -tarretise sisse. Lõpuks lisa vähe haaval vanillikastmepulber. Pane korvikeste põhja külmund marjad  ja vala tarretis peale.


Hello Kitty tort

Põhi
50 g võid või margariini
2 muna
2 dl suhkrut
3 dl nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
1 dl piima


Lülita ahi 175 C
Sulata rasvaine ja lase jahtuda.Vahusta munad ja suhkur tugevamaks vahuks.Sega jahu küpsetuspulbriga ja lisa vaheldumisi piima ja jahtunud rasvainega munavahule.Sega korralikult ained omavahel.Kalla taigen küpsetuspaberiga vooderdatud vormi ja küpseta ahju alumises osas restil 40-45 min.(kontrolli lõpupoole tikuga küpsust,valmis kui tikk jääb puhtaks.)Lase vormis täielikult jahtuda.
Jahtunult lõika 2 kihiks.(see kogus on väiksema vormi u.22 cm läbimõõduga vormi jaoks)

Põhjasid niisutan tavaliselt vaniljesuhkruga maitsestatud piimaga.


Täidis
1 pk vaarikatarretise pulbrit
400g vaniljemaitselist kohupiima
1 kotike Ekströmi vaniljekastme pulbrit

200 ml vahukoort
100g vaarikaid(külmund)

Valmista tarretis pakendil oleva juhendi järgi(kasuta 3dl vedelikku) ja jäta toatemperatuurile jahtuma.Sega kohupiima hulka paar spl tuhksuhkrut . Kui tarretis on enam vähem jahtunud sega see tugevasti kloppides kohupiima hulka.Vahusta koor tugevamaks vahuks ja klopi siis kergelt kohupiima -tarretise sisse. Lõpuks lisa vähe haaval korraga sisse vaniljekastme pulber ja vaarikad, siis ongi segu valmis tordi vahele panemiseks.


Kate
1 karp toorjuustu(maitsestamata)
1 spl tuhksuhkrut
2 dl vahukoort
pisut vaniljekastme pulbrit
värvin tavaliselt värvilise tuhksuhkruga
toiduvärve

martsipani

Toasooja toorjuustu sisse segada tavaline tuhksuhkur ja siis vedel koor.Kergelt vahustades lisa tl või paar vaniljekastme pulbrit.Segu peab jääma tihe aga ka kergesti määritav.Kata tort pealt ja külgedelt õhukese kreemikihiga,et peita tarretise ebatasasused ja soovi korral värviülejäänud segu tuhksuhkruga v toiduvärvidega ja kaunista tordi ääred sobiva mustriga



Hea tort

esmaspäev, 7. veebruar 2011

Sefiirikorvikesed.

Muretaigen:
5dl jahu
200g võid v margariini
1,5dl suhkurt
1 muna
vaniliini

Segada kõik kokku. Korvikeste jaoks rullida taigen õhukeseks. Lõika paraja suurusega kettad ja vajuta metallvormide välisküljele (määrida vorme pole vaja). Aseta vormid tagurpidi ahjuplaadile ja küpseta 200 kraadi juures 10 min.

Hapukat moosi(mina panin punasõstratoormoosi)

Sefiir:
6 munavalget
5dl tuhksuhkurt
suts sidrunihapet

Mikserda munavalged suhkruga korralikult segamini. Järgmisena aseta kauss (roostevaba) suuremasse potti, kus on vaikselt keev vesi. Vahusta umbes 10-15 minutit, kuni pinnale jäävad teravad tipud, mis alla ei vaju. Tõsta kauss veest välja ja mikserda edasi kuni vaht on jahtunud.
Täida korvikesed hapukamoosi ja sefiiriga.
Esimese sefiiri tegemise kohta tulid päris head, kuigi sefiiri oleks võind korvikestesse rohkem panna.

Võtsin retsepti siit:http://sbirgit.blogspot.com/search?q=sefiir

pühapäev, 6. veebruar 2011

Sõrnikud.

2 pakki (250g) kohupiima
2 munakollast
1dl nisujahu
veidi soola
1-2 spl suhkurt
veeretamiseks nisujahu

Serveerimiseks: hapukoort.

Sega kohupiim, munakollased, jahu,sool ja suhkur ühtlaseks.
Vormi tainast piklik vorstike ja pane pooleks tunniks külmkappi. Pane supitaldrikusse jahu.Lõika tainavorst viiludeks ja kasta need mõlemat külge pidi jahusse. Vajuta iga viil käte vahel laiaks madalaks koogiks ning prae pannil õlis mõlemalt poolt kuldkollaseks. Lasta veidi jahtuda ja süüa soojalt hapukoorega.

reede, 4. veebruar 2011

Lihtne kohupiimakook.

Põhi ja kate:
1pakk "Juubeli" tordipulbrit
1pakk võid
2dl jahu
0,5tl soodat

Täidis:
4 muna
600g vanillikohupiima
2dl hapukoort

Sega Juubeli tordipulber, jahu, sooda ja võiga tükiliseks massiks.Laota 2/3 sellest ühtlaselt pannile, kergelt kokku suruda .Täidiseks sega kohupiim, muna ja hapukoor ühtlaseks massiks. Vala segu põhja peale ning silu ühtlaseks. Ülejäänud tainapuru raputa täidisele. Küpseta 180 kraadi juures 30 min.
Hea lihtne kook.

neljapäev, 3. veebruar 2011

Kuukuivatatud tomatid.

500g ehk 24 kirsstomatit
1tl soola
0,25tl suhkurt
1tl kuivatatud tüümiani
2*15ml oliivõli

Kuumuta ahi 200 kraadini. Lõika tomatid pooleks ning aseta nii ahjunõusse et lõikepind jääks ülespoole. Raputa peale soola, suhkurt, tüümiani ja pisut oliivõli. Tõsta nõu ahju ja keera kohe kuumus kinni. Jäta tomatid terveks ööks v päevaks ahju, vahepeal ahjuust avamata. Piisab ka 4-5 tunnist.
Väga maitsvad.

Retsept on võetud raamatust "Nigella ekspress"

Rosina-kohupiimatort.

Põhi:
2 muna
2spl jahu
2spl suhkurt

Täidis:
600g kohupiima
2dl suhkurt
150g võid
1,5dl jahu
1dl rosinaid
4 muna

Kate:
50g šokolaadi
1spl võid
1dl vahukoort
1-2spl kakaopulbrit

Valmista ette 26sentimeetrine lahtikäiv koogivorm. Eralada munavalged kollastest. Vahusta munavalged alguses ilma suhkruta, kui hakkavad tekkima vahumügarad, lisa järk järgult 1/3 suhkrust ja vahusta tugevaks vahuks. Vahusta munakollased ülejäänud suhkruga, kuni mass on kasvanud kaks korda. Vala munakollased
munavahule ja sega õrnalt tõstmisliigutustega kokku.Kollast ja valget kokku segades, lisa sõeludes jahu.Segada ei tohi kaua. Küpseta 195-225 kraadi juures 10 min.
Täidise tegemiseks vahusta toasoe või ja suhkur, edasi vahustades lisa ükshaaval munakollased. Kui mass on korralikult vahus sega sinna ka kohupiim, rosinad ja kõige lõpus jahu. Vahusta munavalged ja sega ettevaatlikult kohupiimamassiga. Vala täidis põhjale ja küpseta 170 kraadi juures 50-60 min. Lase jahtuda.
Katte jaoks sulata vesivannil või, lisa tükeldatud šokolaad, vahukoor ja kakaopulber. Määri see jahtunud koogile.

New Yorgi juustukook.

Põhi:
85g sulavõid ja pisut võid määrimiseks
140g purustatud digestiiveküpsiseid
1spl suhkurt

Täidis:
900g  toorjuustu
3dl suhkurt
3spl jahu
1,5tl vanillisuhkurt
1sidruni peeneks riivitud koort
1,5tl sidrunimahla
3 suurt muna
1 munakollane
200g hapukoort
tibake soola

Katteks:
250g 20% hapukoort
1spl suhkurt
1tl sidrunimahla

Kuumuta ahi 180 kraadini. Kata lahtikäiva vormipõhi küpsetuspaberiga. Sulata või ning sega see küpsisepuru ja suhkruga.Pressi segu panni põja ja küpseta 10 min. Jahuta.
Kõik täidise komponendid võiksid olla toatemperatuuril. Vahusta toorjuust mikseriga keskmisel kiirusel, kuni see muutub kreemjaks-u.2 min. Vahustamise lõpus lisa aeglaselt ja järk-järgult suhkur, jahu ning näpuotsatäis soola. Jätka vahustamist lisades samalajal vanilli, sidrunikoort ja-mahla. Vispelda ükshaaval juurde munad ja munakollane. Vala massi hulka hapukoor ja jätka aeglasel kiirusel mikserdamist. Ära üle vahusta- segu võib minna tükki. Täidis peab tulema ühtlane ja pisut õhuline. Pintselda vormi küljed sulavõiga ja vala täidis küpsisepõhjale. Küpseta150 kraadi juures 1 tund. Jäta kook jahtuma.
Katte valmistamiseks sega hapukoor, suhkur ja sidrunimahl. Määri see ühtlaselt koogi peale. Kata kook fooliumiga ja jahuta külmikus vähemalt 8t.või üleöö.
Serveeri vaarikatoormoosiga.
Väga, väga hea kook!!!!

Delizie al Lemone ehk Sidruni maiused.

 Biskviit: 150g ( 3suurt) muna 90g suhkur 40g jahu 25g maisitärklist 25g mandlijahu 1/2 riivitud sidrunikoor 1/2 tl vaniljesuhkur näpuotsaga...